sobota 21. března 2015

Mrazivé léto - Manuela Martini

Anotace: V jihošpanělském městečku Marbella si patnáctiletá Lyra připadá jako v ráji. Až do chvíle, kdy zmizí její spolužačka Pia. Lyra se rozhodne přijít tomuto záhadnému zmizení na kloub. Nedlouho poté je Pia nalezena mrtvá a z letní idylky se stává zlý sen. Lyře se zdá, že se její matka chová divně. Navíc je přesvědčená, že zahlédla svou sestru, která zahynula již před deseti lety. Co jí matka tají? Jaká děsivá tajemství měla zůstat navždy skryta? 



Lyře začínají letní prázdniny. Neplánuje si na ně nic jiného než přátele, pláž, vodu a sluníčko. Proto, když zmizí její spolužačka Pia, se kterou se ani moc nezná, nevyvede ji to z míry a nijak to nechce řešit. Také potká záhadného Leandra, který jí tvrdí, že znal její mrtvou sestru Violu. A co víc, Leandr říká, že Viola žije, že kdysi jen utekla z domova a pro rodiče to bylo těžké, proto jí lhali. Lyřiny letní plány se pokazí, když je Pia nalezena mrtvá. Po dlouhém přesvědčování ze strany kamarádky Bey se čtyři přátelé rozhodnout vypátrat vraha.

Co bych chtěla říct hned na začátek. Silně pochybuji že to byl thriller. 

Na hlavní hrdince mě ze všeho nejvíc štvaly její hádky s maminkou, která to s ní myslí dobře. Autorka se pravděpodobně snažila docílit 'pravého puberťáckého chování', ale tady mi to přišlo přehnané. Na začátku knížky Lyra slyší zvláštní zvuky, které nikdo jiný neslyší. Docela mě zajímalo co se děje, proto mě pak naštvalo, když už o tom nepadlo ani slovo.  

„Nedělej si starosti mami. Co už by se jí mohlo stát?” snažila se ji uklidnit.Vzápětí si uvědomila, že to byla naprosto špatná věta.
Máma se na ni vážně zadívala. „Venku se může stát spousta věcí, Lyro.”
Jak jenom mohla říct něco tak hloupého?
„Jo, já vím.” přitakala Lyra tiše a objala mámu kolem krku. Chvíly tak spolu mlčky stály. Lyra však věděla, že obě myslí na to, co se stalo před deseti lety. Na katastrofu, která je tehdy zasáhla a která změnila celý jejich život.

Příběh Pii mě moc nezajímal. Mě zaujal příběh Violy. Lyře se o Viole zdá a dokonce ji slyší. Lyra neví jestli si to jen představuje, nebo zda tomu má věřit. Její maminka o Viole nechce mluvit. Lyra ovšem neví jestli má věřit mamince, nebo Leandrovi. Samozřejmě, radši by chtěla Leandrovu verzi, jenže to by znamenalo, že jí maminka sprostě lhala...

Knížka je tenoučká, má jen 176 stránek a rychle uteče. Místy byl příběh prostě hloupý a já obracela oči v sloup. Ale byly i scény, především u konce, kdy jsem byla opravdu zvědavá a napjatá, co se stane. Příběh není nijak silný a já bych ho doporučila jako čtení na léto, kdy se takovéhle lehké knížky hodí. Pak bude Mrazivé léto jistě vítané.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

5 komentářů:

  1. Tuto knihu jsem si chtěla přečíst, ale nakonec z toho nějak sešlo, ale rozhodně pěkný článek, třeba se k ní i někdy vrátím :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu mám nepříliš lichotivý názor, i přesto se mi tvoje recenze líbila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jsem psala na FB, jedna z nejhorších knih, co jsem četla. :D Horší ale byla Lovkyně snů, to byla katastrofa. :D :/

    Na téhle knize a spoustu dalších rádoby teen knih mě nejvíc štvala ta přehnaně spisovná mluva, jakou všichni náctiletí i dospělí mluví. Prostě to je tak strašně nereálné, vždycky se mi úplně naježily chlupy na rukou, když tam byla přímá řeč některého z teenagerů a mluvili jako mluvila naše učitelka na češtinu. :D Chápu, že to je asi chyba překladatele, že si tohle neuvědomí, nebo má zakázané překládat do obecné češtiny, OK, ale i tak. :D Je to hrůza.

    (Proto tak strašně oceňuju, jak je napsaná série Mediátor od Meg Cabotové. Četla jsi? Sérii o Susannah Simonové?)

    Zápletka nic moc, ten chlap mi už od začátku připadal jako děsnej úchyl. Prostě toto je propadák.

    Hned potom jsem četla tu Lovkyni snů, děkuji moc komukoli, kdo mi to poslal na recenzi. Po téhle knize jsem recenze zrušila. Tak moc mě to znechutilo, taková debilní kniha, fakt. :D

    Tvoje recenze je ale dobrá, jsem ráda, že na knihu nemáš stoprocentně dobrý názor!

    Mrkneš i na můj blog? :)
    www.empty--island.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem Mediátora i Lovkyni snů. Mediátor je úžasná série. Lovkyně snů byla sice slabší, ale podle mě celkem ušla. :D

      Vymazat
    2. Jé, to jsem moc ráda, že jsi četla i Mediátora. Já jsem tu celou sérii četla tak pětkrát a uvažuju, že si ji celou koupím domů, abych se k ní mohla kdykoli vracet (půjčovala jsem si to vždycky z knihovny). :) Tak jsem se nenasmála snad u ničeho. :D

      Lovkyně snů... to prostě ne, ale každý máme jiný vkus. :D

      Vymazat