středa 16. července 2014

Deklarace smrti

Deklarace smrti - Gemma Malley

 Píše se rok 2140 a lidé už umírat nemusí. V roce 2030 vědci vymysleli lék, který když pravidelně užíváte, nezemřete. Kdo by nechtěl být nesmrtelný? Každopádně nastal obrovský problém. Přelidnění. Lidé se rodili, ale neumírali. A proto roku 2065 byla vyhlášena Deklarace. V Deklaraci stálo, že kdo chce mít dítě, musí se vzdát své nesmrtelnosti. Život za život.

 Lidé, kteří děti nemají jsou Vyvolení. Lidé kteří dítě mají jsou Vyloučení. Ovšem, někteří lidé si pořídí např. i druhé dítě, či nepožádali o vyloučení. Děti, které se narodí jsou Přebyteční. Tyhle děti většinou objeví chytači a dítě odvezou do 'nápravného zařízení'.
 
 Hlavní hrdinkou je patnáctiletá Anna. Přebytečná Anna. Annu chytači objevili už v raném věku a na své rodiče se nepamatuje. Vlastně své rodiče nenávidí.Vždyť, rodiče se zachovali tak sobecky, když při jejím pořizování nepomysleli, jaký to na ni bude mít dopad! Jaké to měla štěstí, že ji chytači našli tak brzo a Anna si může hezky dospět! A přesně takovým žvástům Anna věří. Však, proč by nevěřila, když jí podobné řeči jsou už od mala vštěpovány do hlavy.

Anna vyrůstá v Grange Hallu, výchovném zařízení pro Přebytečné děti. V Grange Hallu se děti dělí na Malé, Střední a Čekatele. Nikdo to tam nemá zrovna lehké. Za sebemenší drobnosti dostávají výprask, mají zakázáno jíst, nebo musí na samotku. Tyhle děti jsou zkrátka a jednoduše týraní. Musejí pracovat a učit se na budoucí povolání. Ale oni si ani to povolání nesmějí vybrat. Zkrátka z nich budou sluhové, hospodyně, kuchařky, nebo budou vykonávat jinou podřadnou práci. 

Přebytečným je od mala vštěpováno, že oni na svět nepatří. Nemají tu být, ale snad si to můžou odpracovat a splatit tento dluh Matce přírodě. Anna s tím souhlasí, dokud se v Grange Hallu neobjeví patnáctiletý Petr, který ji hned při prvním setkání osloví Anno Coveyová. V Grange Hallu nikdo nemá příjmení. Jsou prostě Přebyteční. Petr Anně bude tvrdit, že zná její rodiče a že s ním musí utéct. Anna nechápe proč by to dělala. Její rodiče jsou sobci, kteří ji chtěli vychovat zavřenou na půdě a v Grange Hallu je jí přece skvěle!

Deklarace smrti mě nadchla. Začala jsem číst a nemohla se odtrhnout. Jde o poutavý příběh, který byl pro mě i dost originální. Četla se mi skvěle a já ji zhltla na posezení. Rozhodně doporučuji! :-)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment. :-)


6 komentářů:

  1. Tuhle knížku mám moc ráda :)).

    OdpovědětVymazat
  2. Díky tvé recenzi jsem se rozhodla napsat si o recenzní výtisk Deklarace. Díky. :) Spolubydlící na intru to četla a moc nadšená z toho nebyla, tak jsem si říkala, že to asi nebude nic moc. Ale tvá recenze mne nadchla! :)
    (www.crazynewdays.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  3. Já o téhle knize už dlouho přemýšlím... :) A po přečtení tvé recenze si ji asi koupím... :) PS. Super recenze. :)
    http://esknihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se osobně tahle kniha moc nelíbila.......znám mnohem lepší dystopie. Pokud Tě ale tato kniha nadchla, šáhni po sérii Delirium, protože ta Tě dostane na kolena. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezka recenze, knizka vypada zajimave :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka je hezky napsaná, ale spíš bych z vlastní zkušenosti řekla, že jen oddechová. Není tam žádná hlubší myšlenka, nebo tak něco. Ale souhlasím, že knížka je originální a hezky zpracovaná. :)

    myfantasyworld-myparadise.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat