sobota 19. července 2014

Rudá pyramida - Rick Riordan

Rudá pyramida je první díl trilogie od Ricka Riordana. A Rick Riordan (napsal také sérii Percy Jackson a pak volně navazující Bohové olympu) opět nezklamal.... :-)

Carter Cane cestuje se svým otcem, věhlasným archeologem po celém světě a všechen svůj majetek má v jednom malém kufříku. Maminka mu zemřela a svou sestru vídá jen dvakrát ročně. Jednou v létě, jednou v zimě. A právě při jedné zimní návštěvě je vezme otec do muzea. Vidí se dvakrát ročně a teď jdou do muzea. Uhmm, zábava, ne? Oni jdou do muzea ovšem až po zavírací době a jejich otec ho vyhodí do vzduchu. No ještě řekněte, že vám se to nestává úplně běžně. Tatínek vás vezme do muzea podívat se na Rosettskou  desku a pak všechno vyletí do vzduchu. Nebo snad ne? :-D

Od té noci je všechno jinak. Carter a jeho sestra Sadie musí pryč. Ujme se jich jejich strýček, který ovšem taky zmizí. Tak jak tak, Carter a Sadie zjišťují, že mají krev faraonů a že egyptští bohové stále existují. Při explozi v muzeu jejich otec vypustil na svět pět bohů a zlý bůh Sutech chce zničit svět.

Carter a Sadie musí Sutecha zastavit a přitom chtějí zachránit svého otce, který se nechal Sutechem uvěznit. Dozvídají se spoustu nových, zajímavých a děsivých věcí. Honí je příšery, které jsou děsivější než vaše noční můry. Postupně zjišťují, proč otec nechal Rosettskou desku explodovat...

Rick Riordan se zde pustil do egyptské mytologie, což se mi moc líbilo. Opět se z Riordanových knih dozvídáme informace podané v příběhu. Dozvíme se spoustu věcí o egyptských bozích, starověké kultuře a pradávné magii. Rudá pyramida je vlastně přepis hlasové nahrávky, kdy se Carter a Sadie střídali ve vypravování svého příběhu. Občas si do toho skákali, čemuž jsem se vždycky zasmála. :-) Rick napsal i dovětek. Říká v něm, že příběh je buď pravdivý, nebo si Carter a Sadie celý příběh vymysleli. Vše je založeno na faktech a myslím, že Ricka Riordana máme za co obdivovat. :-)

A na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat