čtvrtek 3. prosince 2015

Chlapec ve stínu - Carl-Johan Vallgren

Chlapec ve stínu je první kriminální román švédského autora Carla-Johana Vallgrena. Když jsem poprvé viděla jeho fotku, pomyslela jsem si že vypadá spíš jako rocková hvězda, než jako spisovatel.  A až tak moc jsem se nesekla. Kromě psaní knížek se živí jako hudebník. A zatímco Chlapec ve stínu je řazen do kategorie thriller, doma ve Švédsku je Carl-Johan Vallgren znám spíš jako autor milostných románů. Jedná se o první díl připravované série.

Prolog se odehrává v roce 1970 a popisuje přímo noční můru každého rodiče - ztrátu dítěte. Odehrává se zde únos sedmiletého chlapce na přeplněném nádraží ve Stockholmu. Otec se dvěma syny je právě na cestě domů a kvůli mladšímu chlapci který je ještě v kočárku musí jet všichni výtahem. Starší syn se ovšem vzteká a výtah regulérně odmítá. Chce jít sám po schodech, což mu jakožto sedmiletému chlapci není dovoleno. Vztekající chlapec přitáhne pozornost okolí a jedna dáma se nabídne, že ho po schodech doprovodí. Otec velmi neochotně souhlasí a sleduje jak chlapec odchází s postarší paní po schodech a jak mizí z dohledu. Když se za chvíli dostane výtahem nahoru na nástupiště, syna není nikde vidět. To bylo naposledy co ho otec viděl. Zbytek příběhu se odehrává až o čtyřicet let později.

Danny Katz je bývalý narkoman, který se momentálně živí překládáním textů z ruštiny. Jednoho dne je kontaktován Angelou, manželkou dávného kolegy z vojny - Joela. Joel Klingberg je z bohaté rodiny a je to právě mladší bratr zmizelého chlapce. Joel záhadně mizí. Policie případ uzavřela s tím, že odjel na neplánovanou dovolenou, čemuž Angela odmítá věřit. Prosí tedy o pomoc Katze...

Katz začíná s pátráním a sleduje Joelovu cestu těsně před jeho zmizením. Pak je ale sám obviněn z vraždy a musí rychle pryč...

Kniha Chlapec ve stínu je až neuvěřitelně dobře napsaná. Brilantní styl psaní, ještě lepší příběh. Až na posledních 100 stránek byl děj trošku pomalý, bez nějakého většího vzrušení. Ale stejně tam pořád bylo něco, co mě lákalo číst dál a dál... Carl-Johan má opravdu cit pro rytmus, protože i když by se děj mohl zdát táhlý, pořád byla někde mezi řádky vepsaná neuvěřitelná atmosféra.

Tato kniha patří mezi mé první thrillery a já už se nemůžu dočkat až se s Katzem setkám příště.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.

1 komentář: