úterý 4. března 2014

Příznaky knihomolismu

Příznaky knihomolismu: Jak poznáte, že v tom lítáte?

Nedávno jsem narazila na tenhle článek a jelikož mě velice pobavil rozhodla jsem se ho dát i sem. Protože dámy a pánové, diagnóza je jasná! Smějící se
Zdroj : Svetyliteratury.cz

Mohou být knihy závislostí? V čem se svět notorického konzumenta knih liší od světa běžných smrtelníků? Našli jsme několik bodů, ve kterých se jejich vnímání okolního světa rozchází. Pokud u sebe identifikujete alespoň pět příznaků, vaše diagnoza je jasná. Protilék zatím nebyl vyvinut.

1. Vyrazili jste do práce/školy/na schůzku s mírných zpožděním a v polovině cesty si vzpomenete, že nemáte knihu, kterou budete v autobusu číst. Bez zaváhání se na patě otočíte a na smluvené místo dorazíte o půl hodiny později, ovšem s klidem v duši a o patnáct stránek dál.

2.Ve výprodeji knih projevujete stejné symptomy, jako feťák v lékárně.

3. Myšlenka nechat se potetovat se ve vašem případě nestýká s představou amorfního delfínka na kotníku, ale s citátem ze Shakespearova dramatu.

4. Nevyspalost. Neustálá. Tu poslední kapitolu bylo nutné dočíst. Tedy tu poslední kapitolu v knize. A je divné jít spát a nemít nic rozečteného, takže bylo třeba načíst další knihu.

5. Opakované přerovnávání knihovny v důsledku přibývání nových kousků mají knihomolové společné se shopaholičkami. Nutno dodat, že knihy jsou poněkud nadčasovějším artiklem.

6. Málokterému smrtelníkovi udělá nález drobné poznámky vepsané do knihy z knihovny skutečnou, upřímnou radost.

7. Čichání ke knihám nepovažujete za úchylku. Ani k těm starým, těžkým, zaprášeným, léta ležícím v knihovnách a antikvariátech.

8. Jen knihomol dokáže řádně ocenit ten pocit, když si uvaříte šálek horkého čaje, máte volné odpoledne/večer/víkendový den a otevřete nerozečtenou knihu na první stránce.

9. Máte neuvěřitelnou schopnost se přemisťovat. Z měkkého křesla na druhý konec Evropy, ze sedadla v tramvaji do Anglie 18. století.

10. Kupujete knihy v nepoměrně vyšším množství, než jste schopni přečíst. Ve finále vlastníte množství knih, pro jehož přečtení byste potřebovali tři životy.

11. Patříte k těm, kteří vlastní průkazku do knihovny a dokonce ji běžně používají.

12. Znáte ten pocit vzrušení, když vaše oblíbená knižní postava ožije na filmovém plátně a vy ji skutečně vidíte. Někdy však může být i zklamáním, zvláště když tvůrci nedodrží knižní popis a vyberou herce, který popisu autora neodpovídá.

Žádné komentáře:

Okomentovat