čtvrtek 10. prosince 2015

Dotek zla - František Niedl


Anotace: Podaří se i tentokrát Michaelu Dabertovi – někdejšímu příslušníkovi Francouzské cizinecké legie, pozdějšímu zaměstnanci nadnárodní bezpečnostní agentury SIA a nyní pětačtyřicetiletému člověku na odpočinku, který se chce odstřihnout od svého předešlého života, ale pořád se mu to nedaří – odhalit zlo, které se plíží nad Huronským jezerem a přilehlými vilami místních boháčů? Nebo bude tentokrát tímto zlem pohlcen i on? Dabertova přítelkyně, herečka Joan Hartingová, odjíždí za dalším natáčením do Hollywoodu a Dabert uzavírá dvouměsíční smlouvu na ochranu soudce, který je původně pozval jen na návštěvu...

Příběh začíná u nás v Praze. Dabertova přítelkyně Joan zde natáčí film a i po skončení natáčení se zde ještě chvíli zdrží. Dabert ukazuje Joan krásy Čech a přidává si k nim i svůj historický výklad. Pak jsou ale oba pozváni k Joaniným přátelům a odlétají do Ameriky. Brzy po příjezdu vyjde najevo, že Joanini známí je nepozvali jen tak. V okolí bylo zavražděno pár lidí, a důkazy jasně vedou k jedné rodině, která žije nedaleko. Až moc jasně. Soudce si Daberta najímá, aby zjistil co se opravdu děje...

Vraždy pokračují a každá vražda jasně poukazuje na členy jedné bohaté rodiny. Dabert nevěří, že by ty vraždy spáchali členové oné rodiny. Na to jsou přece dostatečně chytří a nenechávali by za sebou tak očividné stopy, popřípadě by nečekali na místě činu do příjezdu policie. Dabert začne vyšetřovat až se dostane k minulosti obou rodin...

Dotek zla je čtvrtá kniha ve které figuruje Michael Dabert v hlavní roli. Musím se přiznat, že tohle byla první kniha, kterou jsem ze série četla a teď je mi to trošku líto. Kniha byla totiž dostatečně dobrá na to, abych si chtěla přečíst i ostatní, a přestože se jedná pouze o volné pokračování našla jsem zde narážky na předchozí knihy. Vyspoilerovala jsem si tedy předchozí tři knížky, ale stejně si myslím, že budou stát za to.

Co mě na knize bavilo asi nejvíc, byl Dabertův černý humor a ironie. S obojím jsem se snadno ztotožnila a bylo to opravdu něco pro mě. Nad některými situacemi jsem se musela smát. Autor píše opravdu dobře a já jsem byla ihned vtažena do děje.

Co mě nejdřív trochu odpuzovalo bylo, že je kniha napsaná českým autorem. Proti českým autorům vyloženě nic nemám, jen je prostě nečtu. Jak už vám ovšem může být jasné z předchozích odstavců, pan Niedl nezklamal a jeho knihy si přečtu moc ráda.

Jediné co bych knize vytkla bylo na můj vkus moc jmen. Obě rodiny, které jsou zde hodně důležité, jsou velmi početné a já se v nich nejednou ztratila. Takže Alex je s Electrou, nebo jsem si zase spletla bratry? Pam je manželka soudce? Nancy?! Kdo je proboha Nancy?? Se jmény jsem měla trošku problém. Samozřejmě jsem si to mohla vyhledat na začátku knížky, ale komu by se tou knížkou chtělo pořád listovat? 

Jména jsou ovšem jediná věc, kterou knize vytýkám. Děj byl svižný a všechno hezky utíkalo. Celou dobu jsem netrpělivě očekávala kdo je tedy vrah a měla jsem pár tipů. Ne, ani zdaleka jsem to neuhodla. :D Bylo to překvapivé, dobře vymyšlené a napínavé až do konce. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.

čtvrtek 3. prosince 2015

Chlapec ve stínu - Carl-Johan Vallgren

Chlapec ve stínu je první kriminální román švédského autora Carla-Johana Vallgrena. Když jsem poprvé viděla jeho fotku, pomyslela jsem si že vypadá spíš jako rocková hvězda, než jako spisovatel.  A až tak moc jsem se nesekla. Kromě psaní knížek se živí jako hudebník. A zatímco Chlapec ve stínu je řazen do kategorie thriller, doma ve Švédsku je Carl-Johan Vallgren znám spíš jako autor milostných románů. Jedná se o první díl připravované série.

Prolog se odehrává v roce 1970 a popisuje přímo noční můru každého rodiče - ztrátu dítěte. Odehrává se zde únos sedmiletého chlapce na přeplněném nádraží ve Stockholmu. Otec se dvěma syny je právě na cestě domů a kvůli mladšímu chlapci který je ještě v kočárku musí jet všichni výtahem. Starší syn se ovšem vzteká a výtah regulérně odmítá. Chce jít sám po schodech, což mu jakožto sedmiletému chlapci není dovoleno. Vztekající chlapec přitáhne pozornost okolí a jedna dáma se nabídne, že ho po schodech doprovodí. Otec velmi neochotně souhlasí a sleduje jak chlapec odchází s postarší paní po schodech a jak mizí z dohledu. Když se za chvíli dostane výtahem nahoru na nástupiště, syna není nikde vidět. To bylo naposledy co ho otec viděl. Zbytek příběhu se odehrává až o čtyřicet let později.

Danny Katz je bývalý narkoman, který se momentálně živí překládáním textů z ruštiny. Jednoho dne je kontaktován Angelou, manželkou dávného kolegy z vojny - Joela. Joel Klingberg je z bohaté rodiny a je to právě mladší bratr zmizelého chlapce. Joel záhadně mizí. Policie případ uzavřela s tím, že odjel na neplánovanou dovolenou, čemuž Angela odmítá věřit. Prosí tedy o pomoc Katze...

Katz začíná s pátráním a sleduje Joelovu cestu těsně před jeho zmizením. Pak je ale sám obviněn z vraždy a musí rychle pryč...

Kniha Chlapec ve stínu je až neuvěřitelně dobře napsaná. Brilantní styl psaní, ještě lepší příběh. Až na posledních 100 stránek byl děj trošku pomalý, bez nějakého většího vzrušení. Ale stejně tam pořád bylo něco, co mě lákalo číst dál a dál... Carl-Johan má opravdu cit pro rytmus, protože i když by se děj mohl zdát táhlý, pořád byla někde mezi řádky vepsaná neuvěřitelná atmosféra.

Tato kniha patří mezi mé první thrillery a já už se nemůžu dočkat až se s Katzem setkám příště.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.