sobota 23. května 2015

Krev polobohů

Anotace: Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět.

Tábor polokrevných je obklíčen římskými jednotkami a hordami nestvůr. Nutně potřebuje pomoc, ale ta je až na druhém konci světa. Obří socha Athény Parthenónské by mohla válku mezi Řeky a Římany zastavit a polokrevné usmířit. Míří ale kamenný kolos na správné místo, a hlavně, bude tam včas? Zbývá jen pár dnů. Pomstychtivá matka země Gaia se probírá z dlouhého spánku a k probuzení jí chybí jediné - krev dvou polobohů, krev Olympu!


Je tu pátý a poslední díl série Bohové Olympu. Série, která navazuje na Percyho Jacksona, a která je mimochodem naprosto perfektní.
Vy, co jste nečetli předchozí díly... pro vás tu v prvním odstavci budou spoilery. ;)

Čtvrtý díl končil, když se Annabeth a Percy dostali z Tartaru a Percy za Boba pozdravuje hvězdy. <3 Teď navazujeme. Sedm polobohů se vydává do cíle svojí cesty, zatímco Reyna, Nico a trenér Hedge mají namířeno i se sochou Athény Parthenonské do tábora polokrevných, který je pomalu obkličován táborem Jupiter a různými obludami. Všechny cestou čeká plno překvapení a ani tady nás autor opravdu nešetří. Hned ze začátku jsme hozeni do děje, žádné okecávky. 


¨

Těžce jsem nesla, že Percy s Annabeth tu neměli moc prostoru. Naopak jsem měla hroznou radost z Nica a Lea, kteří tu měli taky hodně kapitol. Leo je jedna z mých nejmilejších postav.. prostě ho nemůžete nemít rádi. Nechybí tu ty jeho vtipné a ironické poznámky, ale na konci jsem nevěděla, jestli z něj začnu brečet, nebo křičet. Hezky se upřesňují charaktery jednotlivých polobohů a ke konci už chápeme všechny jejich pohnutky a myšlenky, teda kromě Lea

"Jakým způsobem?" chtěl vědět Leo. "Zahájila ohnivou válku na twittru?"
Knížce se nedá nic vytknout. Naprosto epické ukončení celého příběhu o magickém světě bohů a polobohů. Když jsem knížku dočetla, chtělo se mi brečet. A to z důvodu, že už je prostě konec, už nebude další díl. Bylo mi to hrozně líto, tahle série na mě opravdu zapůsobila. Vím jistě, že jsem to nečetla naposledy, protože k tomuhle se nejde nevracet. <3

Sedm jich odpoví volání tomu,
svět musí padnout, ať v ohni či hromu.
S posledním výdechem přísaha drtí, 
nepřítel ve zbrani před branou smrti.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Fragment.

úterý 19. května 2015

Svět knihy 2015

Letos jsem už (/teprve) podruhé měla tu možnost zúčastnit se snad největší knižní akce, co se u nás pořádá. Po loňském utrpení, kdy jsem se na cestě zpátky vláčela se sedmnácti knihami v igelitkách, jsem si řekla, že letos se musím krotit. Ale v případě že by to nedopadlo, jsem si aspoň místo kabelky vzala batoh, protože na zádech se to lépe potáhne. :D


Vyrazila jsem v sobotu se svojí nevlastní sestrou hned ráno. V Praze jsem se sešla s Rachel-Roo, se kterou přijely ještě Verča a Terka. (Noví kamarádi! :D) Ranní káva a pak šup na Výstaviště. Začali jsme prolézat stánky, ale abych řekla pravdu, žádná z nás si z těch 'méně známých' nic neodnesla. My jsme si šly pro novinky. :D 


  Zašli jsme se podívat na povídání s Terezou Janišovou (Erilian) a Barborou Tuzarovou (Nikdy nepřestávej věřit). A zůstaly jsme i na další besedu, a to s Veronikou Kašákovou, která napsala Zpověď. :)




Jak jsme si tak couraly veletrhem, objevili stánek Ročenkomat. Mohli jste se vyfotit s různými rekvizitami, tak jsme se samozřejmě nechaly cvaknout. :)

Takže jak jsem dopadla? :D Dobře! Odnesla jsem si jen čtyři knížky, hromadu záložek, placičky, letáky, náramek, ediční plány,... 

Jak vy jste pochodili? Spokojení? :)


pondělí 18. května 2015

Ztráty a nálezy - Brooke Davisová

Anotace: Dojemný příběh o třech lidech, kteří zjistí, co znamená láska a život
Millie je sedmiletá holčička se zrzavými kudrnami a červenými gumáky. Vede si seznam mrtvých tvorů, na němž kromě pavouka a sousedovic kočky figuruje také babička a brzy na něm přibyde i tatínek. Jednoho dne ji ovšem maminkazanechá samotnou pod stojanem s obrovitánskými spoďárami v místním obchodním domě a už se nevrátí.Dvaaosmdesátiletá Agatha Pantha nevyšla od smrti manžela z domu a s nikým nepromluvila. Prázdnotu ve svém životě vyplňuje pořváváním po kolemjdoucích, sledováním nevyladěné televize a svým na minutu přesným denním rozvrhem. Tedy až do toho osudného dne, kdy si v protějším domě všimne osamělé holčičky.Písař Karl kdysi špičkami prstů vyťukával milostné dopisy na ženinu sametovou kůži. Dnes ovšem sedí v domově důchodců a moc dobře ví, že musí najít způsob, jak začít znovu žít. A tak odsud v náhlém radostném popudu uprchne.Náhoda svede tyto tři dohromady. Společně se vydávají na cestu přes půlku Austrálie, aby našli Milliinu maminku a v konečném důsledku zjistili, že i mladí mohou být moudří, že stáří nerovná se smrti a že klíčem ke šťastnému životu by mohlo být i občasné porušení pravidel.

Millie je sedmiletá holčička, která si vede Knihu mrtvých tvorů. Vede si seznam, na kterém najdeme brouka, psa, mouchu, jejího tatínka. Se smrtí tatínka se Milliina maminka nemůže vyrovnat a podle Millie se chová podivně. Millie nechce mamince přidělávat starosti, a tak poslouchá, snaží se být hodná, nezlobí. Takže když jí maminka v obchoďáku řekne, ať na ni počká u stojanu s dámským spodním prádlem, Millie čeká. Čeká první den, čeká druhý den, ...

Příběhem nás provede Millie, Agatha Pantha a písař Karl. Agantha Pantha i písař Karl jsou důchodci. Agatha je vdova, která po smrti manžela nevylezla z domu. Slovo takt ve slovníku nemá, vede si Sešit stáří, kde si dokumentuje každou svoji vrásku. Písař Karl je také vdovec. Jeho žena Evie zemřela a on se ocitá v domově důchodců, kde si uvědomuje, že takhle skončit nechce. Náhoda svede všechny tři dohromady a oni se vydávají napříč Austrálií hledat ztracenou maminku.

Na jednu stranu je škoda, že Millie nedostala víc prostoru, protože je to vážně zajímavá osobnost. Ale chápu, že vyprávět tenhle příběh s dětskou naivitou by asi jen tak nešlo. Ze začátku jsem měla trošku problém se stylem psaní - chyběly mi tu uvozovky v přímé řeči. Ale jak jsem si zvykala, příběh se pomalu rozbíhal a já si zamilovávala všechny ty podivnosti a zvláštnosti, kterých je knížka opravdu plná.

Se stoletým staříkem to ovšem nesrovnávejte. Jediná spojitost je, že jsou tam staří lidé. Stoletý stařík je humorná knížka, zatímco Ztráty a nálezy... ne. :D

Knížku můžu doporučit. Ukazuje nám příběh z různých (věkových) pohledů a říká, že na změnu není pozdě v žádném věku! :)
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Palmknihám! :)


sobota 9. května 2015

Past - Andrew Fukuda

Anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Gen, Sisy, David a Epap společně se zbylými dívkami z Misie ujíždějí vlakem neznámo kam. Bojují o holý život a snaží se zachránit jeden druhého a současně svoji jedinou naději: lék. Vědí, že šance na uzdravení jejich blízkých a na lepší svět pro všechny existuje. Stačí jen dostat se k cíli a nevběhnout do pasti. 
Osud Genovi chystá i další překvapení – znovu se setkává se Září, jeho první láskou a současně tím nejnebezpečnějším protivníkem…

Třetí a závěrečný díl od Andrewa Fukudy, který opravdu nezklamal! 


Druhý díl končí jak Gen a Sisy odjíždí ve vlaku plném dívek jedoucí kdo ví kam. Teď už cesta ve vlaku končí a hned začátek příběhu je poněkud krvavý. Mimochodem u mě má autor veliké plus za to, že se nebojí smrti, protože kdyby přežili všichni kromě záporáků byla by to nuda. Příběh se různě zamotává a když už se to rozmotá, zase se všechno zvrtne. Díky tomu ovšem pořád chcete číst dál a nenechá vás to klidnými, dokud to konečně nedočtete. Další plus u mě autor má za ten geniální konec, protože ať už očekáváte cokoli, tohle vás nenapadne.

Celou sérii nemůžu zhodnotit jinak než kladně. Má pár nedokonalostí a trošku nelogických drobností, ale všechna ta akce a to napětí to s přehledem zakryjí, takže nepozorný čtenář si jich ani nevšimne. Spousta lidí říká, že je tam hodně nechutných pasáží, kde se zdejší upíři rozpouští a všechno se jim roztéká, až je jim z toho zle. Na to jaká jsem citlivka mi to ani nepřišlo. :-D Takže nebojte, tak hrozné to není.

I tady se ve třetím díle objeví zamilovaný trojúhelník, který je mimochodem suprový a je vyřešený skvěle-jak pro koho, samozřejmě. :-D Takže jestli si chcete přečíst knížku o upírech, kteří se netřpytí, pijí krev a žerou lidi, nemusí to být krasavci a rozhodně nejsou hodní, tak série Hon je přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

sobota 2. května 2015

JARNÍ SOUTĚŽ!

Ahoj všichni, vítám vás u historicky čtvrté soutěže na mém blogu!
Soutěžit budeme o novinku od Ricka Riordana - Krev polobohů. Doufám, že tím někomu udělám radost, protože tohle je pro mě jedna z nejočekávanějších knížek v tomhle roce. :)



Podmínky budou snadné. Jak jste si mohli všimnout v názvu, jedna otázka bude jarní, protože já -jakožto teplomilná osoba- miluju jaro, nebo ještě líp léto. :)
Dvě otázky se budou týkat předchozích knížek ze série Bohové olympu. Nebudou to žádné záludné dotazy, jen chci aby se knížka dostala k někomu, kdo předchozí díly alespoň četl. :)

Soutěžit se může ode dneška do 10.6.2015
Soutěžit můžou i lidé ze Slovenska
Podmínkou bude vyplnit formulář
Bonusové vstupy tentokrát nejsou
Vítěze budu losovat
Hodně štěstí! :)